top of page
  • Writer's picturecuitechsorevili

Baixe a música u are d treasure that i seek



Escape Room 1 Türkçe: Bir Ölümcül Labirent Macerası




Escape Room 1 Türkçe, 2019 yılında vizyona giren ve altı yabancının hayatta kalmak için bir dizi ölümcül kaçış odasından kurtulmaya çalıştığını anlatan bir gerilim filmidir. Film, günümüzün popular eğlence ativitelerinden biri olan kaçış odası oyununu sinemaya taşıyarak izleyicilere heyecanlı ve sürükleyici bir deneyim sunuyor. Bu yazıda, Escape Room 1 Türkçe filmi hakkında bilgiler, filmdeki kaçış odalarının detayları, filmin devamı ve serisi hakkında bilgiler bulabilirsiniz.


Escape Room Nedir?




Escape room, yani kaçış odası, bir grup insanın belirli bir süre içinde ipuçlarını takip ederek, bulmacaları çözerek ve görevleri tamamlayarak bir odadan veya mekandan kaçmaya çalıştığı bir oyun türüdür. Kaçış odası oyunları genellikle farklı temalar, hikayeler ve zorluk seviyeleri içerir. Kaçış odası oyunları hem eğlenceli hem de zihinsel becerileri geliştiren bir aktivite olarak popülerlik kazanmıştır.




escape room 1 turkce



Kaçış Odası Oyununun Tarihi ve Popülaritesi




Kaçış odası oyununun kökeni, video oyunlarına dayanmaktadır. İlk kaçış odası video oyunu, 1988 yılında Japonya'da yayınlanan "Crimson Room" adlı oyundur. Bu oyunda, oyuncu kilitli olduğu bir odadan çıkmanın yolunu bulmaya çalışır. Mas tür video oyunları, 2000'li yıllarda internet üzerinden yaygınlaşmıştır.


Gerçek hayatta kaçış odası oyunu ise, 2007 yılında Japonya'da başlamıştır. Takao Kato adlı bir programcı, video oyunlarından esinlenerek gerçek mekanlarda kaçış odası oyunları düzenlemeye başlamıştır. Bu oyunlar, kısa sürede Japonya'da ve daha sonra da dünyada popüler olmuştur. Bugün, dünyanın pek çok ülkesinde ve şehrinde farklı konseptlerde kaçış odası oyunları bulunmaktadır.Kaçış Odası Oyununun Türleri ve Temaları




Kaçış odası oyunları, farklı türler ve temalar içerebilir. Örneğin, bazı kaçış odası oyunları, korku, gerilim, macera, komedi, bilim kurgu, fantastik, tarihi, polisiye gibi farklı türlerde olabilir.Bazı kaçış odası oyunları ise, film, kitap, oyun, mitoloji, sanat gibi farklı temalara dayanabilir. Kaçış odası oyunlarının amacı, oyunculara ilgi çekici ve eğlenceli bir hikaye sunarak, onları oyunun içine çekmektir.


Escape Room 1 Türkçe: Film Hakkında Bilgiler




Escape Room 1 Türkçe, 2019 yılında vizyona giren ve altı yabancının hayatta kalmak için bir dizi ölümcül kaçış odasından kurtulmaya çalıştığını anlatan bir gerilim filmidir. Film, günümüzün popular eğlence ativitelerinden biri olan kaçış odası oyununu sinemaya taşıyarak izleyicilere heyecanlı ve sürükleyici bir deneyim sunuyor. Filmdeki kaçış odaları, izleyicileri şaşırtacak ve gerilimini artıracak şekilde tasarlanmıştır.


Filme Konusu ve Karakterler




Filmdeki altı yabancı karakter şunlardır:


  • Zoey Davis (Taylor Russell): Üniversite öğrencisi olan Zoey, utangaç ve zeki bir kızdır. Kaçış odasına katılması için psikoloji profesörü tarafından teşvik edilir.



  • Ben Miller (Logan Miller): Market çalışanı olan Ben, hayatından memnun olmayan ve alkol bağımlısı olan bir gençtir. Kaçış odasına katılması için eski arkadaşı tarafından davet edilir.



  • Amanda Harper (Deborah Ann Woll): Irak Savaşı'nda görev yapmış olan Amanda, travma sonrası stres bozukluğu yaşayan bir askerdir. Kaçış odasına katılması için terapisti tarafından önerilir.



  • Jason Walker (Jay Ellis): Empurre seu dinheiro para Jason, Kendine güvenen e rekabetçi bir adamdır. Kaçış odasına katılması için iş arkadaşı tarafından teklif edilir.



  • Danny Khan (Nik Dodani): Kaçış odası meraklısı olan Danny, neşeli ve konuşkan bir gençtir. Kaçış odasına katılması için kendisi başvurur.



  • Mike Nolan (Tyler Labine): Kamyon şoförü olan Mike, sempatik ve babacan bir adamdır. Kaçış odasına katılması için yeğeni tarafından hediye edilir.



Bu altı karakter, gizemli bir şirket tarafından düzenlenen kaçış odası oyununa davet edilirler. Oyunda başarıya ulaşanların 10 bin dolar kazanacağı söylenir.Ancak oyuna başladıklarında, bu kaçış odalarının aslında ölümcül tuzaklar olduğunu anlarlar. Sua oda, karakterlerin geçmişinde yaşadıkları travmatik olaylarla ilgilidir. Karakterler, hayatta kalmak için işbirliği yapmak zorundadır.


Filme Yapımı ve Yönetmeni




Film, Columbia Pictures e Original Film şirketleri tarafından yapılmıştır. Filmin yönetmeni Adam Robitel'dir. Robitel daha önce de Insidious: The Last Key (2018) e The Taking of Deborah Logan (2014) gibi korku filmleri yönetmiştir. Filmin senaryosu Bragi F. Schut e Maria Melnik tarafından yazılmıştır. Filmin muzikleri Brian Tyler e John Carey tarafından bestelenmiştir. Filmin çekimleri Güney Afrika'da gerçekleştirilmiştir. Filmin bütçesi 9 milhões de dólares, gişe hasılatı ise 155 milhões de dólares olmuştur.


Film Eleştirileri ve Ödülleri




Film, eleştirmenlerden karışık yorumlar almıştır. Rotten Tomatoes sitesinde film, 199 eleştirmenin yorumuna göre %51'lik bir ortalama yakalamıştır. Film, izleyicilerden ise daha olumlu tepkiler almıştır. IMDb sitesinde film, 10 üzerinden 6.4 puan almıştır. Film, kaçış odası oyununun sinemaya uyarlanmasının yaratıcı bir fikir olduğu, filmdeki kaçış odalarının tasarımının etkileyici olduğu, filmdeki gerilimin ve sürprizlerin izleyiciyi heyecanlandırdığı yönünde övg üler almıştır. Ancak film, karakterlerin yeterince derinlikli olmadığı, senaryonun bazı mantık hataları içerdiği, filmin sonunun tatmin edici olmadığı yönünde eleştiriler de almıştır.


Film, 2019 yılında Saturn Ödülleri'nde En İyi Korku Filmi dalında aday gösterilmiş ancak ödülü Doctor Sleep filmine kaptırmıştır. Ayrıca film, MTV Film ve TV Ödülleri'nde En İyi Korku Performansı dalında Taylor Russell'a adaylık kazandırmıştır.


Escape Room 1 Türkçe: Filmdeki Kaçış Odaları




Filmdeki altı karakter, birbirinden farklı vehlikeli beş kaçış odasıyla karşılaşırlar. Bu kaçış odaları şunlardır:


Isıtma Odası




Bu oda, karakterlerin ilk girdikleri odadır. Oda, bir bekleyiş salonunu andırmaktadır.Oda içinde bir radyo, bir kanepe, bir sehpa, bir duvar saati, bir şömine ve bir kapı vardır. Oda içindeki radio, karakterlere oyuna hoş geldiklerini soyler ve onlara 60 dakikaları olduğunu belirtir. Karakterler, kapının kilitli olduğunu fark ederler. Ayrıca duvar saatinin geri saymaya başladığını görürler. Oda içindeki ipuçlarını takip ederek kapının şifresini bulmaya çalışırlar. Ancak oda giderek ısınmaya başlar ve şömine alev alır. Karakterler, zamanında kapının şifresini bulup odadan çıkmalıdırlar.


Bilardo Odası




Bu oda, karakterlerin ikinci girdikleri odadır. Oda, bir bilardo salonunu andırmaktadır. Oda içinde bir bilardo masası, bir bar, bir jukebox, bir dart tahtası ve bir kapı vardır. Oda içindeki jukebox, karakterlere ikinci oyunun başladığını söyler ve onlara 60 dakikaları olduğunu belirtir. Karakterler, kapının kilitli olduğunu fark ederler. Ayrıca tavanın alçalmaya başladığını görler. Oda içindeki ipuçlarını takip ederek kapının şifresini bulmaya çalışırlar. Ancak oda giderek daralmaya başlar ve bilardo masasındaki toplar elektrik akımına maruz kalır. Karakterler, zamanında kapının şifresini bulup odadan çıkmalıdırlar. Buz Odası




Bu oda, karakterlerin üçüncü girdikleri odadır. Oda, bir buz mağarasını andırmaktadır. Oda içinde bir buz küpü, bir termometer, bir buz kıracağı, bir buz kovası ve bir kapı vardır. Oda içindeki termômetro, karakterlere üçüncü oyunun başladığını söyler ve onlara 60 dakikaları olduğunu belirtir. Karakterler, kapının kilitli olduğunu fark ederler. Ayrıca odanın sıcaklığının düşmeye başladığını görürler. Oda içindeki ipuçlarını takip ederek kapının şifresini bulmaya çalışırlar. Ancak oda giderek soğumaya başlar ve buz küpünün içindeki anahtar erimez. Karakterler, zamanında kapının şifresini bulup odadan çıkmalıdırlar.


Ters Çevrilmiş Odası




Bu oda, karakterlerin dördüncü girdikleri odadır. Oda, bir otel lobisini andırmaktadır. Ancak oda, ters çevrilmiş bir şekilde tasarlanmıştır. Yani tavan yerde, yer tavan olmuştur.Oda içinde bir resepsiyon masası, bir telefon, bir asansör, bir koltuk ve bir kapı vardır. Oda içindeki telefon, karakterlere dördüncü oyunun başladığını söyler ve onlara 60 dakikaları olduğunu belirtir. Karakterler, kapının kilitli olduğunu fark ederler. Ayrıca odanın yerçekiminin değişmeye başladığını görürler. Oda içindeki ipuçlarını takip ederek kapının şifresini bulmaya çalışırlar. Ancak oda giderek sallanmaya başlar ve karakterler düşme tehlikesi yaşarlar. Karakterler, zamanında kapının şifresini bulup odadan çıkmalıdırlar.


Hastane Odasi




Bu oda, karakterlerin beşinci girdikleri odadır. Oda, bir hastane odasını andırmaktadır. Oda içinde bir yatak, bir monitor, bir serum askısı, bir defibrilatör, bir dolap ve bir kapı vardır. Oda içindeki monitor, karakterlere beşinci oyunun başladığını soyler ve onlara 60 dakikaları olduğunu belirtir. Karakterler, kapının kilitli olduğunu fark ederler. Ayrıca odanın zehirli gazla dolduğunu görler. Oda içindeki ipuçlarını takip ederek kapının şifresini bulmaya çalışırlar. Ancak oda giderek zehirli gazla dolmaya devam eder ve karakterler nefes almakta zorlanırlar. Karakterler, zamanında kapının şifresini bulup odadan çıkmalıdırlar.


Escape Room 1 Türkçe: Filmin Devamı ve Serisi




Escape Room 1 Türkçe filmi, izleyicilerden ve eleştirmenlerden aldığı ilgi sonucunda devam filmleri çekilmesine vesile olmuştur.


Escape Room 2: Şampiyonlar Turnuvası




Filmin devam filmi olan Escape Room 2: Şampiyonlar Turnuvası (Escape Room: Tournament of Champions), 2021 yılında vizyona girmiştir. Filmde ilk filmden hayatta kalan Zoey ve Ben'in yeni kaçış odalarına girmeleri anlatılır. Bu sefer karşılaştıkları kaçış odaları daha zorlu ve tehlikelidir. Çünkü bu kaçış odalarına gire diğer insanlar daha önce kaçış odası oyunundan kurtulmuş ş Film şirketleri tarafından yapılmıştır.


0517a86e26


0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page